ANTI-SEMITISM

„Ca pe o soţie părăsită şi cu spiritul îndurerat, aşa te-a chemat ADONAY, ca pe o soţie respinsă în tinereţe, zice Elohimul tău.” (Y’shayahu 54:6)

Vreau să fiu clar, Adonay nu a creat ura, nici persecuţia, nici anti-Semitismul. Totuşi, se pare că El a lăsat să se petreacă lucruri teribil de rele care au dus la împlinirea Kitvey HaKodesh (Sfintelor Scripturi) pentru a-Şi re-aduce Poporul Ales în Ţara Sfântă.

La nivel mondial Anti-Semitismul a escaladat în 2018 însă situaţia s-ar putea înrăutăţi în 2019.

În America de Nord, Australia, Europa şi America de Sud s-au semnalat mii de ameninţări cu bombă în 2018; cimitire evreieşti, sinagogi şi case evreieşti au fost vandalizate; în anumite locuri evreii au fost acostaţi, bătuţi şi uneori chiar omorâţi pentru simplul fapt că sunt evrei.

Un raport al Ligii Anti-Defăimare a estimat că, la nivel mondial, mai mult de un miliard de oameni nutresc atitudini anti-Semite.

Cu câteva săptămâni în urmă, 11 evrei au murit împuşcaţi într-o sinagogă din Pittsburg.

Recent, colegii de clasă au ţipat: „La gazare cu evreii” către o tânără evreică de 16 ani în Berlin, Germania. DA, aşa ceva s-a petrecut recent, în 2018.

Totuşi, în mijlocul acestei atitudini de ură împotriva evreilor – sau din cauza ei – una dintre cele mai repetate profeţii din Tanach (Vechiul Legământ) se împlineşte:

„Se va zice: Viu este Adonay, Care i-a scos pe fiii lui Israel din ţara de nord şi din toate ţările unde îi izgonise!” căci îi voi aduce înapoi în ţara lor, pe care le-am dat-o părinţilor lor. Iată, trimit o mulţime de pescari, zice Adonay, care îi vor pescui. După aceea, voi trimite o mulţime de vânători, care îi vor vâna pe toţi munţii, pe toate dealurile şi în crăpăturile stâncilor, căci ochii Mei sunt asupra tuturor căilor lor; ele nu sunt ascunse dinaintea Feţei Mele, iar nelegiuirea lor nu este ascunsă de ochii Mei. (Y’rm’yahu 16:15-17).

Cu aproape 2000 de ani în urmă, după moartea şi învierea lui Yeshua, pe lângă distrugerea Templului din Y’rushalayim şi anihilarea unui milion (da, 1.000.000) de evrei de către romani, cei mai mulţi evrei au fost risipiţi în cele patru colţuri ale pământului.

Însă în ultimul secol, şi continuând în zilele noastre, se împlineşte profeţia lui Y’rm’yahu cu privire la întoarcerea evreilor în Israel.

În acest articol vom defini ce-i anti-Semitisml şi cum a determinat acesta ca evreii să se întoarcă în patria lor.

 

SUA către ţarul Rusiei: Opriţi crunta oprimare a evreilor (1904). După pogromul din 1903 din Chişinău. Un evreu poartă în spate o povară uriaşă numită „Oprimare”. De această povară erau agăţate greutăţi numite: autocraţie, tâlhărie, barbarie, ucidere, dezamăgire, crimă. În fundal, în dreapta, o comunitate evreiască e în flăcări.

Anti-Semitismul şi nevoia de Întoarcere Acasă

Începând cu 1882, valuri de evrei au început să fugă din ţările unde erau exilaţi, făcând Aliyah (care literal înseamnă a urca) – a emigra în Israel, ţinutul părinţilor noştri.

Fiecare dintre aceste valuri de aliyah au fost iniţiate de anti-Semitism:

Prima Aliyah (1882–1903) şi a Doua Aliyah (1904-1914)

Cei mai mulţi evrei care au fugit din Rusia, din cauza pogromurilor (masacrelor organizate) au emigrat în Statele Unite, unde, în prezent, se află circa 5,5 milioane evrei.

Totuşi, şaptezeci şi cinci de mii (75 000) dintre aceşti evrei din Rusia, ale căror sate au fost jefuite, femeile le-au fost violate iar mulţi bărbaţi, femei şi copii au fost ucişi, au emigrat în Israel unde au creat 28 de sate noi, inclusiv Petah Tikvah şi Rishon Letzion, care în prezent sunt oraşe mari din Israel.

Evreii care trăiau în ţările arabe, precum Yemen, au fost persecutaţi şi au fugit în Israel. Magnatul evreu Rothschild a finanţat emigrarea evreilor în Israel şi  înfiinţarea de noi comunităţi în Ţara Sfântă. Adonay a folosit banii lui Rothschild pentru scopurile Sale.

Rishon Letzion înainte de 1890 (stânga) şi modernul Rishon Letzion (dreapta).

 

A treia Aliyah (1919–1923)

Din nou, declanşată de anti-Semitism, 40.000 de evrei, în special din Europa de Est, au fugit în Israel.

A patra Aliyah (1924-1929)

Aproximativ 82 000 evrei au fugit din Europa, cei mai mulţi din Ungaria şi Polonia, din cauza anti-Semitismului.

A cincea Aliyah (1929-1939)

Prin apariţia nazismului în Germania un nou val de circa 250 000 de emigranţi evrei au sosit în Israel.

Până în 1940 numărul evreilor din Ţara Sfântă a atins 450 000 de suflete. În mai puţin de zece ani, după moartea îngrozitoare a şase milioane de evrei în Shoah (Holocaust), alţi 688 000 de evrei europeni au fugit spre Israel.

 

Vapor sosind în portul Haifa în 1947, plin de refugiaţi evrei plecaţi în urma Holocaustului din Europa.

În această perioadă anti-Semitismul s-a înteţit în ţările arabe musulmane şi 800 000 de evrei, vorbitori de arabă, au emigrat în Israel din cauza persecuţiilor violente.

Aproape două milioane de evrei s-au întors în Israel şi astfel Statul Biblic Modern Israel a renăscut şi recunoscut de Naţiunile Unite.

Unii susţin că prin ura, ameninţările, minciunile, boicotul, batjocura, învinuirea, uciderile şi crimele împotriva Poporului Evreu, la nivel mondial, se împlinesc profeţiile făcute de Y’rm’yahu (16:15,16) cu privire la pescari şi vânători:

Iată, trimit o mulţime de pescari, zice Adonay, care îi vor pescui. După aceea, voi trimite o mulţime de vânători, care îi vor vâna pe toţi munţii, pe toate dealurile şi în crăpăturile stâncilor, căci ochii Mei sunt asupra tuturor căilor lor; ele nu sunt ascunse dinaintea Feţei Mele, iar nelegiuirea lor nu este ascunsă de ochii Mei.

În special evreii europeni ar putea simţi că în prezent ei sunt parte a acestei profeţii.

Într-un studiu făcut la nivelul Uniunii Europene, publicat în decembrie 2018, 85% din evreii Europei au afirmat că anti-Semitismul şi rasismul sunt cele mai dificile probleme pe care le întâmpină. Ceea ce se petrece în Franţa este tipic pentru tot ce se petrece în toată Europa şi în lumea întreagă.

Mi-e teamă pentru viitorul copilului meu aici – spunea o evreică din Franţa cu privire la fiul ei nou-născut; un sentiment care, fără îndoială, e împărtăşit de mii de mame din toată Europa.

Un studiu arată că 200 000 de evrei doresc să părăsească Franţa iar Primul Ministru Benjamin Netanyahu spune că-i va ajuta să ajungă în Israel (JNS).

În Franţa trăiesc aproximativ 550 000 evrei, cea mai mare comunitate evreiască din Europa.

Faptele anti-Semite din Franţa au crescut cu 65% în primele nouă luni ale lui 2018, potrivit primului ministru francez, cel mai probabil din cauza creşteri numărului de imigranţi arabi în Franţa.

Chiar şi-n SUA, un loc sigur pentru evrei, din punct de vedere istoric, Liga Anti-Defăimare afirmă că în 2017 au fost semnalate 1988 de incidente anti-Semite, cu 57% mai multe decât în anul precedent, şi al doilea cel mai mare număr din 1979, când au început înregistrările actelor anti-Semite. Mai mult decât atât, recentul atentat de la sinagoga din Pittsburgh, în care 11 evrei au fost ucişi, a fost cea mai gravă crimă împotriva evreilor din Statele Unite. De ce? Pentru că ucigaşul „dorea ca toţi evreii să moară şi ca ei (evreii) săvârşeau genocid împotriva poporului său”, a spus acesta ofiţerului care-l asista.

În mijlocul acestei atitudini de ură, în Kitvey HaKodesh Adonay exprimă continuu dragostea Sa pentru Israel şi dispreţul Său pentru cei care-i vânează pe evrei pentru a-i distruge. Adonay spune: Binecuvântat să fie cel care te (Israel) binecuvântă şi blestemat să fie cel care te blestemă (Bmidbar 24:9)

 

În memoria evreilor ucişi în Sinagoga Pomul Vieţii din Pittsburgh

 

UE se întâlneşte pentru a sprijini Protecţia Evreilor Europeni

 

Toate cele 28 de state membre ale UE au semnat în decembrie 2018 o declaraţie prin care s-a înlesnit primirea de către guvernele locale şi de către comunităţile evreieşti de fonduri şi resurse UE menite să sporească securitatea şi să combată anti-Semitismul. Documentul va servi şi ca temelie pentru aplicarea legilor care să sprijine identificarea celor care comit acte anti-Semite.

Însă mai întât trebuie ştiut ce este anti-Semitismul, astfel că UE a acceptat următoarea definiţie doar ca o unealtă de orientare utilă!:  „Anti-Semitismul este o anumită percepţie a evreilor, care poate fi exprimată ca fiind ură faţă de evrei. Manifestări retorice şi fizice de anti-Semitism sunt îndreptate către indivizi evrei şi ne-evrei şi/sau proprietatea lor, către instituţii comunitare evreieşti şi aşezări religioase” (Această definiţie a fost dezvoltată de către Alianţa Internaţională de Memorie a Holocaustului).

Cum arată acest fel de ură în zilele noastre? Iată câteva exemple:

Anti-Semitismul învinovăţeşte evreii ca fiind responsabili de tot ce funcţionează prost în lume.

Aceasta este situaţia prezentă în Paris în prezent, unde unele din insurgenţii „vestele galbene” învinovăţesc evreii pentru criza financiară din Franţa, inclusiv faptul că-l controlează pe preşedintele francez Emmanuel Macron.

Recent un drapel era atârnat deasupra unei autostrăzi aglomerate din Franţa anunţând: „Macron, curva evreilor.”

De ce evreii?

Deseori ei sunt priviţi ca bogaţii stăpâni păpuşari ai lumii.

 

Această caricatură a lui Rothschild din 1898, având lumea în mâini, reprezintă aparenta sa dominare a lumii.

 

Cu siguranţă nu toţi evreii sunt bogaţi; cei mai mult sunt din clasa mijlocie, şi există mulţi evrei săraci în lumea întreagă, inclusiv în ţări prospere din punct de vedere economic, precum Canada, unde 14% din evrei trăiesc sub pragul de sărăcie.

Totuşi, clişeele persistă deoarece de secole evreii s-au implicat în domeniul financiar. Din cauza anti-Semitismului evreilor nu li s-a permis să deţină poziţii guvernamentale, să frecventeze universităţi, să se alăture unei bresle profesionale sau să deţină pământ. Acest fapt i-a forţat pe mulţi evrei să lucreze ca negustori şi bancheri.

 

Astăzi mulţi oameni, gândindu-se la cei bogaţi, precum George Soros, la clanul Rothschild (preşedintele francez Macron a lucrat mai întâi ca bancher pe investiţii la instituţia lor financiară) sau la Goldman Sachs (o bancă de investiţii începută şi condusă de evrei), îi asociază pe toţi evreii cu cei menţionaţi. Teorii ale conspiraţiei cu privire la evrei, priviţi în ansamblu, care controlează finanţele lumii au existat de sute de ani, însă această atitudine e pur anti-Semitism.

Shylock După Proces, de Sir John Gilbert (1873, gravură în oţel)

Îl zugrăveşte pe Shylock din piesa lui Shakespeare Neguţătorul din Veneţia care fuge furios pe străzi plângând pierderea fiicei sale, care a fugit în taină şi a luat cu ea o mare sumă de bani.

În secolul al 16-lea Shakespeare a creat un caracter fictiv, Shylock, un cămătar evreu hrăpăreţ. Până în prezent Shylock este cea mai cunoscută caricatură, din istorie, a unui om de afaceri evreu.

Din nefericire această poveste a justificat măsurile anti-evreieşti din secolele următoare, iar evreii au fost ţapul ispăşitor pentru cele mai multe crize economice.

Anti-Semitismul economic a fost folosit până şi de propaganda lui Hitler; iar anti-Semitismul din zilele noastre nu-i diferit de cel din vremea Holocaustului.

 

1935 – articol afişat public intitulat „Evreii sunt nenorocirea noastră” din tabloidul Der Stürmer, însemnând Asalt sau Agresor. Articolele din acest tabloid german privat solicitau anihilarea şi exterminarea tuturor evreilor.

 

În Paris, recent, cineva care purta o mască, într-un filmuleţ pe o reţea de socializare, susţinea: „Evreii bogaţi l-au adus pe Macron la putere pentru ca acesta să fie păpuşa lor iar ei trag sforile. Evreii sunt responsabili de scăderea taxelor celor bogaţi şi pentru întreaga situaţie financiară.” (Ynetnews)

Într-o altă postare video, un activist din gruparea „vestele galbene” încuraja demonstranţii să tulbure o ceremonie de aprindere a luminilor de Chanukah, afirmând: „Evreii celebrează în timp ce francezii nu au ce mânca”.

Demonstranţii au apărut şi au folosit salutul nazist, conduşi de artistul francez anti-Semit Dieudonne M’bala M’bala (Ynetnews).

 

Totuşi, în Kitvey HaKodesh, Adonay spune: Iată, umiliţi şi făcuţi de ruşine vor fi toţi cei furioşi pe tine (Poporul Israel). Ca un nimic vor ajunge şi vor pieri toţi cei ce ţi se opun. (Y’sha’yahu 41:11).

 

Copii ale Mein Kamph de Hitler şi alte cărţi anti-Semite alături de cărţi pro-Islam, într-o librărie din Indonezia.

 

Anti-Semitismul înjoseşte evreii făcându-i animale, sau chiar mai rău, ajung să fie văzuţi ca demni de a fi ucişi.

Această idee e exprimată din ce în ce mai mult de tinerii din toată Europa, în special de cei influenţaţi de extinderea neo-nazismului pe reţelele de socializare.

 

„La gazare cu evreii”, ţipau colegii de clasă către o tânără evreică de 16 ani, informează Departamentul de Cercetare şi Informare asupra Anti-Semitismului din Berlin (RIAS), care susţine că incidentele serioase împotriva studenţilor şi profesorilor evrei s-au dublat în 2017 de la 15 la 30.

„Anti-Semitismul din Germania de azi este asemenea cu cel de acum 30 de ani,” susţinea o doamna trecută de 60 de ani.

„În ultimii 12 ani anti-Semitismul nu a mai fost un subiect taboo în Germany, şi astfel se manifestă mult mai des, verbal şi fizic, pe străzile Germaniei şi pe reţelele de socializare,” (cercetare UE).

Până şi comisarul german, Felix Klein, afirma: „Cuvântul evreu nu era o insultă când mergeam eu la şcoală. Acum este o insultă chiar şi-n şcolile unde nu există elevi evrei.” (CNN).

Departe de a fi un cuvânt de batjocură, Adonay spune evreilor: „căci voi sunteţi un popor sfânt pentru ADONAY, ELOHIM-ul vostru. EL v-a ales ca să fiţi poporul Lui, proprietatea Lui, dintre toate popoarele de pe faţa pământului”. (D’varim 14:2)

Fata în roşu – scenă surprinsă în timpul lichidării ghetoului din Cracovia, în filmul Schindler’s List.

 

„Astăzi cred că trebuie să luăm anti-Semitismul mult mai în serios decât a trebuit s-o facem cu o generaţie.” – spunea Steven Spielberg la începutul acestei luni, cu ocazia aniversări a 25 de ani de la relansarea filmului său epic asupra Holocaustului – Schindler’s List – (NBC News).

 

Anti-Semiţii acuză evreii de inventarea sau exagerarea Holocaustului şi chiar îşi bat joc de el

Iranul şi alte regimuri islamice au dezvoltat formule matematice pentru a nega faptul că şase milioane de evrei şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, lăudându-se chiar cu organizarea de conferinţe la care participă elite anti-Semite din lumea întreagă pentru a discuta teoriile lor.

În Europa şi SUA, Holocaustul, care s-a încheiat cu aproximativ 73 de ani în urmă, e mai mult ca probabil să fie clasat ca istorie antică sau irelevantă, în timp ce grupurile neo-naziste cu neruşinare glumesc pe seama lui.

 

După cum spunea o tânără poloneză puţin trecută de 20 de ani: „Manifestările anti-Semite includ glume despre evrei, Holocaust, Hitler, etc., care încă sunt extrem de prezente în unele cercuri poloneze, inclusiv în grupurile oamenilor cu studii superioare.” (studiu al UE)

Însă Adonay doreşte ca evreii să cunoască în aceste zile ale sfârşitului:

Tu, pe care te-am adus de la marginile pământului şi te-am chemat din colţurile sale cele mai îndepărtate, zicându-ţi: „Tu eşti robul Meu!”, pe tine te-am ales şi nu te-am lepădat” Deci nu te teme, căci Eu sunt cu tine! Nu te înspăimânta, căci Eu sunt Elohim-ul tău! Eu te voi întări, te voi ajuta şi te voi sprijini cu credincioşia dreptei Mele! (D’varim 41:9,10)

 

Anti-Semiţii aplică un standard pentru Israel pe care nu-l pretind de la alte naţiuni

 

ONU a promovat peste 700 de rezoluţii împotriva Israelului, singura democraţie în Orientul Mijlociu, dar nici măcar o dată nu a promovat o rezoluţie împotriva Hamasului, organizaţie recunoscută internaţional ca fiind teroristă, care guvernează Fâşia Gaza.

„Nimic nu-i mai anti-Semitic decât să spui că terorismul nu-i terorism atunci când e folosit împotriva evreilor şi împotriva Statului Israel” – spunea Nikki Haley, Amabasadorul SUA la ONU. „Realitatea nu mai poate fi evitată: ONU este cartierul general al anti-Semitismului modern şi, prin urmare, cetăţenii Statelor Unite ar trebui să anuleze sprijinul” afirma Nikki Haley.

Cuvântul lui Adonay promite să achite acestor naţiuni, care se ridică împotriva Israelului, în felul Său:

Căci iată că în zilele acelea şi în vremea aceea, când îi voi aduce înapoi pe captivii lui Y’hudah şi ai Y’rushalayim-ului, voi aduna toate naţiunile şi le voi coborî în Valea lui Yehoshafat. Acolo Mă voi judeca cu ele pentru Poporul Meu, pentru moştenirea Mea, Israel, căci l-au împrăştiat printre neamuri şi Mi-au împărţit ţara. (Ioel 3:1,2)

 

Ce putem face?

Anti-Semitismul se manifestă în toată lumea, poate chiar şi-n mediul unde-ţi desfăşori activitatea.

Până să apară judecata promisă de Adonay împotriva naţiunilor fiecare dintre noi are responsabilitatea de a rămâne în unitate cu Adonay şi Poporul Său.

Să ne rugăm pentru Shalom/pace în Y’rushalayim şi peste Poporul Evreu.

Fii parte din ceea ce Adonay face pentru şi cu Poporul Său!